Віск можна знайти в багатьох предметах домашнього побуту, наприклад, свічках або воскових олівцях. Однак при попаданні на тканину віск може залишити стійку пляму, яку дуже важко видалити традиційними методами. На щастя, за допомогою описаних нижче способів можна врятувати улюблену куртку, джинси або інші предмети гардеробу при появі плями. Розглянемо кожен із методів детальніше.

 

Вишкрібання

Один із найпопулярніших методів видалення свіжого, ще теплого воску або парафіну з тканини. Використовуйте тупий ніж або ложку, щоб акуратно зішкребти якомога більшу частину плями. Цей метод реально допомагає, коли віск ще не ввібрався в тканину.

Щоб використати спосіб, покладіть тканину на плоску поверхню плямою догори. Використовуйте столовий предмет, щоб акуратно зішкребти віск, намагаючись не пошкодити тканину. Як тільки ви видалили якнайбільше воску, перейдіть до одного з інших методів, описаних далі.

 

Прасування

Прасування — ще один популярний спосіб видалення воску з тканини. Він передбачає використання праски (або іншого закритого джерела тепла) для розплавлення воску і перенесення його на паперовий рушник або інший абсорбуючий матеріал. Цей метод найкраще використати, коли віск уже в'ївся у тканину.

Покладіть тканину між двома аркушами паперового рушника або звичайного білого паперу. Увімкніть праску на низьку або середню температуру та пропрасуйте папір. Повільно ведіть праскою, дозволяючи тим самим розплавити віск і перенести його на абсорбент. Регулярно перевіряйте папір, щоб переконатися, що він правильно вбирає віск. Такий спосіб вважається одним із найбільш перевірених та безпечних.

 

Заморожування

Заморожування особливо ефективне для видалення свічного воску або парафіну. Суть медота в тому, щоб зробити краплю воску крихкою, а потім видалити її в такому стані з поверхні одягу.

Помістіть річ у морозильну камеру на кілька годин, доки віск повністю не замерзне. Після цього проведіть ложкою або тупим ножем. При необхідності можна додатково пропрасувати річ через папір.

 

Розчинник

Оцет, медичний спирт або спеціальний засіб для плям також добре допоможе з плямами воску, особливо кольорового. Важливо: розчинник необхідно потроху наносити, щоб не зіпсувати предмет гардеробу. Залишки рідини видаліть серветкою або паперовим рушником.

Якщо результат з першого разу вас не влаштував, спробуйте ще раз або зверніть увагу на інші способи. Спирт або інші агресивні засоби не підходять для делікатних тканин.

 

Гаряче прання

Вплив температурою можна зробити і під час прання. Перед цим уважно вивчіть етикетку одягу, знайдіть позначення максимально допустимої температури прання, виберіть відповідний режим та відправте річ у барабан.

Як правильно цей спосіб спрацьовує дуже ефективно, але, можливо, доведеться пройтися праскою через папір додатково.

 

Якщо ж вищеописані методи не спрацювали, не полінуйтеся віднести улюблену річ у хімчистку. Також ми рекомендуємо відразу туди вирушити, якщо предмет одягу дорогий чи дуже делікатний.

 

Часті питання

Ось деякі питання, які задають наші клієнти та користувачі нашого сайту щодо видалення воску з тканини.

 

Який найефективніший метод виведення воску чи парафіну з джинсів?

Оскільки джинс можна віднести до досить міцного матеріалу, можете вдатися до прання або прасування через паперове покриття.

 

Як видалити віск з куртки чи пуховика?

Оскільки зовнішня сторона куртки зазвичай складається із синтетики, яку легко пропалити, краще скористайтеся методом заморозки, описаними вище.